Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Οι καλές ανθρώπινες σχέσεις είναι το κλειδί για την ευτυχία και την επιτυχία

Οι ανθρώπινες σχέσεις βιώνουν τα τελευταία χρόνια μια κρίση. Ναι, ακόμα και αυτές. Αδυνατούν οι άνθρωποι να ανοίξουν την καρδιά τους στους συνανθρώπους τους, ο καθένας αποφεύγει να έχει σχέσεις με τον άλλο, απομακρύνεται από τους συνανθρώπους του και ζει μόνος και μόνο για τον εαυτό του, ο κόσμος κλείνεται και «αγκαλιάζει» την τηλεόραση του, τον υπολογιστή του και αποξενώνεται. Η ευτυχία στις μέρες μας έγκειται στην απόκτηση υλικών αγαθών, η προσπάθεια απόκτησης των οποίων οδηγεί σε ανηδονία, έλλειψη επικοινωνίας με τους ανθρώπους, ανταγωνισμό και πολλά άλλα. Το άγχος αυξάνεται, η καθημερινότητα είναι κενή, η δυσφορία στις ψυχές των ανθρώπων καταστροφική…

Κι όμως, οι ανθρώπινες σχέσεις και η φύση είναι που γεμίζουν ουσιαστικά τους ανθρώπους, τις καρδιές και τις ψυχές τους. Η ανάγκη για επικοινωνία, μοίρασμα, ομαδικότητα, επαφή με τη φύση, μικρά πράγματα που όταν συμβαίνουν μένουν αναλλοίωτα στη μνήμη μας. Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι άνθρωποι λένε, απερίσκεπτα συνήθως, «θα πάω στην επαρχία να μείνω, χειρότερα από την Αθήνα, αποκλείεται να είναι». Σε αυτό, παρατηρεί κανείς την ανάγκη για επιστροφή στη φύση, την επαφή με τους ανθρώπους, τις παρέες. Γιατί στις μικρές πόλεις και στα χωριά συναντά κανείς  απλά γεγονότα που τον ενθουσιάζουν! Όλοι μας έχουμε δει κάτι κι έχουμε σκεφτεί «αχ, τι ωραίο αυτό, εκεί που ζούμε όμως δεν το βρίσκεις». Δεν παραγκωνίζω την οικονομική κατάσταση, την επαγγελματική δραστηριότητα και το γενικότερο χάος, απλά ασχολούμαι αποκλειστικά με τις σχέσεις των ανθρώπων και την αλλοτρίωση που έχουν υποστεί.
Αν κατανοήσουμε την αξία των ανθρώπινων σχέσεων, το πόσο αυτές βελτιώνουν την ψυχική και σωματική μας υγεία, πόσο ευχαριστούν την οντότητά μας και καλλιεργήσουμε την ευαισθησία μας, καθώς και την ουσία μερικών λέξεων όπως αλληλοβοήθεια, σεβασμός, εκτίμηση, βελτιώνοντας τη συμπεριφορά μας θα φτιάξουμε ένα ΨΗΦΙΔΩΤΟ που θα αποτελείται από Ανθρώπους, συναισθήματα, χαρίσματα και το οποίο θα μας χαρίζει πολλά θετικά και ουσιαστικά πράγματα που όλοι μας έχουμε ανάγκη.  


Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου