Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Αισθάνεστε κουρασμένοι; Η ενέργειά σας είναι μειωμένη; Οι θετικές εμπειρίες αυξάνουν τη ζωντάνια.

Πολύ συχνά οι άνθρωποι εκφράζουν ότι αισθάνονται κουρασμένοι, και ουσίες όπως η καφεΐνη τους βοηθούν ώστε να αποκτούν λίγη ενέργεια. Περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια κούπες καφέ καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο (Coffee Statistics Report). Είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι άνθρωποι δεν αισθάνονται να έχουν τόση ενέργεια ή ενθουσιασμό στη ζωή τους όσo θα ήθελαν.
Η ζωντάνια έχει σχετιστεί με την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία. Αναφορικά με τη σωματική υγεία, η ζωντάνια είναι αρνητικά συνδεδεμένη με τη στεφανιαία νόσο, τις δυσκολίες στον ύπνο, τις σωματικές ασθένειες και τους πονοκεφάλους. Αναφορικά με την ψυχική υγεία, όσο πιο αυξημένη είναι η ζωντάνια τόσο αυξάνεται και η αυτοπραγμάτωση, η αυτοεκτίμηση και ο αυτοπροσδιορισμός, τα κίνητρα είναι καλύτερα και η  κατάθλιψη μειώνεται. Με αυτές τις αναφορές είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους παράγοντες που αυξάνουν τη ζωντάνια των ανθρώπων, με πρωταρχική αυτή της ανταλλαγής θετικών εμπειριών.
Το να μοιράζεσαι τα θετικά συναισθήματα με κάποιον άλλο, έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα από το να βιώνεις απλά το γεγονός. Έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν ένα χαρούμενο βίντεο, παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος, μόνο εάν είχαν πάρει οδηγίες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.  Άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι, το να μοιράζεσαι ένα θετικό γεγονός σχετίζεται με την αυξημένη μνήμη εκείνου του συγκεκριμένου γεγονότος. Δηλαδή όσο πιο εύκολα θυμόμαστε θετικά/ ευχάριστα γεγονότα συνεχίζουμε να έχουμε θετικές επιδράσεις.
H ανταλλαγή θετικών εμπειριών είναι μια κοινή προσπάθεια μεταξύ του ομιλητή και του ακροατή ο οποίος έχει τη δυνατότητα να επιδράσει στη ζωντάνια, γεγονός που είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα συνέβαινε χωρίς την κοινή προσπάθεια. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής θετικών εμπειριών, ο ομιλητής βάζει τον ακροατή να εκτελέσει μια συγκεκριμένη διαδικασία: να βοηθήσει στη συμπλήρωση της αξιολόγησης της εμπειρίας και να δώσει κύρος στην εμπειρία. Για παράδειγμα σκεφτείτε μια κοπέλα που μοιράζεται τα καλά της νέα για την προαγωγή που της έδωσε το αφεντικό της και ο συνομιλητής της λέει: «Αυτό είναι υπέροχο! Θα σε βοηθήσει να πάρεις την αύξηση που ήθελες!»  Η αναγνώριση του ακροατή για τα πιθανά θετικά γεγονότα (αύξηση) που θα εκδηλωθούν στη Μαρία, κάνουν τον αντίκτυπο της θετικής εμπειρίας πιο εμφανή ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργηθούν πρόσθετες θετικές επιπτώσεις που ίσως η Μαρία δεν είχε σκεφτεί πριν. Τέλος, το να μοιράζεσαι κάτι θετικό στοχεύει στην αύξηση της διάθεσης του ακροατή και έτσι ο άνθρωπος που μοιράζεται μπορεί να κερδίσει ενδιαφέρον και ενέργεια με το να κάνει κάποιον άλλο να νιώσει θετικά.
Μελέτες δείχνουν ότι όταν μοιράζεσαι ένα θετικό γεγονός με έναν στενό σου φίλο παρουσιάζεις υψηλότερη ζωντάνια από εκείνους που απλά καταγράφουν ένα θετικό γεγονός. Άλλη μελέτη αναφέρει ότι σε άτομα που τους ανατέθηκε να μοιραστούν μια θετική εμπειρία με έναν άλλο, είχαν μεγαλύτερη ζωντάνια από όσους απλά αλληλεπίδρασαν με τον άλλο.
Η ζωτικότητα είναι ένας σημαντικός δείκτης της ψυχολογικής ευεξίας και το αίσθημα της σωματικής και ψυχικής κούρασης θεωρείται σχετικά δυσάρεστο. Η ανταλλαγή θετικών εμπειριών με άλλους, μπορεί να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα της κόπωσης καθώς και της έλλειψης ενέργειας. Άλλοι μη φαρμακευτικοί τρόποι αύξησης της ζωντάνιας είναι ο ελεύθερος χρόνος στη φύση, αναφέρουν έρευνες.
Όπως και να 'χει, η ανταλλαγή ευχάριστων γεγονότων με τους φίλους ή τους γνωστούς μας και γενικότερα η έκφραση των συναισθημάτων, βοηθά σημαντικά στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος

πηγή: Ιnternational Journal of well-being

1 σχόλιο: